si cantek dan si kacak

heartbeat

26.6.10

pandai kah? [ clever ?]


kita bersama lagi dengan CHEF kheeyu dalam segmen dapor hanget!ya,kali ni kita akan tunjukkan cara macam mana nak mensiapkan resepi MUFFIN COKLAT.[sila baca macam rancangan buat kek masa nak raya,ye]


sila2 pada siapa2 yang nak salin,ambil pen or pensel,kertas *senang2 copy paste je.haha.shadap u~serius oke. firstly,kena siapkan [prepare] bahan-bahan dia,kalau tiada bahan,takdelah muffin kan?




oke.ni bahan-bahan dia.SIMPLE bukan?sesimple abc atau 123.haha.*lawak x jadi.sigh.bahan-bahan ni bole di cari di kedai-kedai berhampiran anda!

200g coklat masakan. [ cooking chocs ]
70g mentega [butter] 
50g gula [ sugar ]
60g tepung [ wheat flour ]
2 biji telur ayam [ eggs ]
sesudu kopi teh baking powder
* bahan-bahan guna jenama apapon bole.janji HALAL oke?


alat paling penting : OVEN. *siapa xkenal oven,sila terjun bangunan sekarang.acah aje. maaf ye,MICROWAVE anda yang mahal itu xboleh guna.sila pakai OVEN sahaja.*aip,jangan degil saya babab nanti.

then,the making begins, sila perhati betol-betol,kalau salah buat x jadi muffin,jadi mafia haha.acah mak enon.


*combine the pictures,sebab malas nak upload satu-satu.haha.

1.sila timbang semua bahan-bahan tadi.*bukan timbang anda ya.
2.campur coklat tadi dengan mentega. sila masak guna cara 'double boil'
3.sementara nak tunggu coklat tadi cair [ melt ], sila menari hiburkan hati.eh tak tak.sila campur telur ayam dengan gula.kacau sebati.. *tips : tak payah pukul sampai telur kembang,dan tak payah pakai mixer.save elektrik,oke?
4.campuran coklat tadi da sebati dan cair.rujuk pada gambar nombor 3* itu teknik double boil pada yang tak tahu ya puan-puan.
5.then,campur tepung dengan baking powder. masukkan coklat yang dah cair tadi kedalam campuran telur.pukul sampai sebati baru masukkan tepung. *ikut urutan oke.nanti tak jadi.hoho.kacau sampai sebati.
6.tuang adunan yang dah siap kat dalam cawan kertas.kalau boleh cari yang berkualiti tinggi sedikit.bukan macam dalam gambar.*guna cawan kertas murah sebab malas nak cari kat kedai barang-barang kek.
7.sila masukkan dalam oven.bakar selama 20 minit dengan suhu 170 darjah celcius.
    dan hasilnya seperti ini

    -
    -
    -
    -

    muffin yang da siap,hasil yang tidak kemas sebab guna cawan kertas yang murah.hoho.
    * boleh capai 10 biji muffin dengan adunan atas tadi


    lastly,sila makan muffin tersebut dengan suka hati sambil menari tarian poco-poco.haha.by the way,nampak saja hasil tak memberangsangkan,tapi rasa nya ada UMPHH.dan semestinya,SILA JANGAN SEGAN SILU CUBA RESEPI ni,oke?tak kan menyesal punya.gerenti!
    pada siapa-siapa yang da cuba [try], tapi tak berpuas hati,tinggalkan komen anda.

    *credit to my lovely sister : ACHIK for the recipe.


    notakakisayayangcomel : terasa jengkel [annoying ] kalau ada alih bahasa dalam kurungan tu.haha.

    2 comments:

    FyZa said...

    nyum3..sdapnya...pos kat cni cket..hehe..;p

    kheeyu tohid said...

    hehehe...xsampai sane posmen da tolong makan kan.