si cantek dan si kacak

heartbeat

20.2.11

soal jawab math

hamba Allah : makcik, apsal ko blaja math eh? math kan susah.
adik : akak, math susah lah. adik tak suka. camne akak bole amek math?
member : puit, pas ko grad, ape ko bole buat? ko blaja math, company ape je bole amek ko? tuka kos la beb.tak berbaloi ko amek kos ni.

ni antara yang qiyu terima sepanjang belajar Computational Mathematics kat umt ni. serius tak tahu nak cakap apa. tp bg qiyu, ada yang susah and ada yang senang. sekarang da sem 4, lagi dua sem je nak grad. rasa kalau susah sangat, takde bertahan sampai sem ni. result pon, paling teruk C-. and insyaAllah, nak retake balik paper tuh. bukan nak kata diri pandai, tapi nak kata math tu tak susah sangat.

1) Comp math tu ape kak? [ adek angkat tanye ]
- aaa..cane nak explain eh. tapi senang crite, ade blaja programming untuk math. and of coz blja pure math.

2) nanti keluar keje ape?
- macam2..kalau pas blja amek tuto bole sambung master n phd pastu jadi lecturer.

3) berbaloi ke ko blaja bende alah ni?bukan bole apply pon
-heyp.math is the king of science.jurutera pon pakai math taw.berbaloi lah.


4) tak pening ke tgk numbor je kejenye
-tak semua benda dalam math tu numbor, byk lg bende lain.proving semua

5) memang mintak math ke?
- tak lah,dulu mntak food tech.tapi qiyu tak layak.mintak jugak pure math.last-last dapat comp math..oke la..

6) suka tak belajar math ni?
-haha.konpom lah. perasaan bila dapat jawab soklan math tuh..pergh..macam orang laki dapat rokok sepam.syahdu je.

so,pada yang kata math tak best or ape-ape jela..sila fikir due tige kali before cakap.memang kadang-kadang tak dapat jawab math tu menyeksakan,sampai boleh nangis tuh.but bila da dapat.memang layan habis.sampai orang nak ajak keluar pon berat je hati..



tapi, yang susah bila nak buat praktikal. haa, jangan tak tahu.budak math pon ade taw. sebab mostly company tu tak tahu or tak percaya yang budak computational math ni boleh buat kerja. kira kami ni two in one la ni. programming bole,math lagi la bole.tapi programming sikit-sikit je.tak sehebat budak IT/software..so,pada company out there, don't underestimate kami budak math oke?
last-last qiyu dapat buat praktikal kat Kastam Selangor je..bole lah..so, kena tunggu bulan 5 la..cuak pulak,..

notakakisayayangcomel : harap-harap dapat supervisor yg tak cerewet.leceh !

2 comments:

MiSs F.A said...

haha. dulu x minat math tp nk x nk kna blaja jugak. tp mse permulaan blaja je susah, da lama2 tuh senang je. :)

kheeyu tohid said...

hehehe...dpt blaja math ni pon ase sebab tulah ckgu tyme skola men kot..asek2 result teruk je.hha